Wybrane rodzaje diet

Ikona obiektów Wybrane rodzaje diet

Dieta to sposób odżywiania, w którym ilość i jakość pokarmów jest dostosowana do potrzeb i stanu zdrowia organizmu. Dzięki osiągnięciom współczesnej dietetyki istnieje możliwość indywidualnego doboru diety w zależności od płci, wieku, masy ciała, rodzaju aktywności i stanu zdrowia.

W przypadku niektórych chorób stosuje się diety eliminacyjne polegające na wykluczeniu jakiegoś składnika np. dieta bezglutenowa przy celiakii. Przy nadciśnieniu tętniczym należy zredukować używanie chlorku sodu, przy miażdżycy ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych zasobnych w cholesterol i nasycone kwasy tłuszczowe a przy cukrzycy - cukrów prostych.

We wszystkich rodzajach otyłości stosuje się dietę niskokaloryczną. Zalecane przy tej diecie pokarmy powinny mieć małą wartość energetyczną, ale dużą objętość powodującą uczucie sytości.

Ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, otyłość i niektóre nowotwory zmniejsza dieta wegetariańska. Najkorzystniejszą odmianą diety wegetariańskiej jest semiwegetarianizm dopuszczający niewielkie ilości drobiu, ryb i nabiału. W przypadku ścisłych wegetarian uznających wyłącznie pokarmy pochodzenia roślinnego istnieje zagrożenie niedoboru aminokwasów takich jak: lizyna, tryptofan, treonina a także witamin B12 i D oraz żelaza i wapnia.